Ceduličky

Hypermarket ve městě Oshakati. Rozlohou si s naším nezadá.
20.10.2013 | zkouknuto: 3400x | komentářů: 7

21,24. 8,79. 13,58. Copak ta čísla asi znamenají? Napovím vám. U nás by vypadala takhle: 20,90. 8,90. 13,90.


Bingo. Jsou to cenovky zboží v namibijských obchodech. Když jsem v hlavním městě Windhoeku poprvé vkročila do Intersparu, připadala jsem si jako spadlá z Měsíce. Copak o to, měli všechno. Namibie je perfektně zásobenou zemí a například v nabídce ovoce a zeleniny bychom se s ní měřili jen velmi těžko. Já ale hledala regál s kávou.

Nejdřív mě napadlo, jestli jsem se nějakým prapodivným omylem neocitla ve skladové části. U každého zboží byla cedulička s pěkně výraznými číslicemi, ty ale nepřipomínaly ceny ani vzdáleně. Pocitu nepatřičného prostoru nahrávala prázdnota. U nás by bylo mezi regály narváno, kdežto tady v dlouhatánské uličce skřípal vozíkem osamělý postarší pán.

Měl v košíku limonádu, jeden banán a jeden párek. Sklad jsem tedy vyloučila. Vytáhla jsem kalkulačku a zkusila převést číslici na cedulce u padesátigramového 'kafika', jak by řekl Jan Kraus. 25 korun??? To není možné. Cena za kilogram byla mnohem nižší než u velkého balení. Buď blbne kalkulačka, já, nebo to opravdu cena není. V Namibii stojí potraviny přibližně stejně. Nebo jsou dražší. Ta samá sklenička přijde v Čechách na něco kolem šedesáti korun.

Pán doskřípal až ke mně. Šedivá kudrnatá hlava, ošumělé sáčko, černá košile a zaprášené polobotky. Ukázal obrovské zuby. Nejdřív zkusil afrikánštinu, kterou umím akorát tak poděkovat. Zatím nebylo za co. Vzala jsem do ruky kafe. Kolik stojí? - To nevidíte? Tady na té maličké ceduličce přece, odpověděl šeptanou angličtinou. Aha. Takže v Intersparu stojí kafe pětadvacet korun a nikdo tam nenakupuje. Asi jsem na něj zírala trochu pobledle, nebo mi závislost na kofeinu koukala z očí. Dědeček zaskřípal vozíkem ze strany na stranu, ukázal na lahvičku a pronesl: Málo kafíčka, malá cenička. Ví hodná holčička?

Nevím, na čem byl závislý on, ale já popadla kafe a běžela zaplatit 10,41 namibijských dolarů. Rychle na vzduch. Před Intersparem je malé tržiště. Místní chudí tam prodávají, co kde utrhnou; báječná jablka, křupavé hrušky, voňavá rajčátka nebo v období dešťů žampiony obrovské jako hlava slůněte. Staré ženy, jedna vedle druhé dřepí v květovaných šatech na chodníku, před nimi ošatky. A na ošatkách přehledné ceduličky: 8 rajčat / 5 dolarů. 10 rajčat / 6 dolarů. 12 rajčat / 7 dolarů.

Tak nevím nevím, kdo by se měl od koho učit cenovou politiku...


Komentujte něžně

Dobrý den, zajímavá reportáž z Afriky, moc jsem si to užila. Hlava slůněte jako žampion..., píšete nápaditě a chytře. Držím palce.

Jana | 22.10.2013 08:57 Citovat »
"Dobrý den, zajímavá reportáž z Afriky, moc jsem si to užila. Hlava slůněte jako žampion..., píšete nápaditě a chytře. Držím palce."
Ty žampiony jsou fakt obrovitánské. Neměla jsem kuráž na fotku, bohužel. Ono není v Africe bezpečné fotit bez dovolení, musíte se zeptat a to stojí odvahu :-)
Jinak moc děkuju za povzbuzení! Tady zatím není možnost newsletteru, ale najdete mě na facebooku: https://www.facebook.com/internetovarevuePavlinyZipkove
Pavlína Žipková | 22.10.2013 10:14 Citovat »
""Dobrý den, zajímavá reportáž z Afriky, moc jsem si to užila. Hlava slůněte jako žampion..., píšete nápaditě a chytře. Držím palce." Ty žampiony jsou fakt obrovitánské. Neměla jsem kuráž na fotku, bohužel. Ono není v Africe bezpečné fotit bez dovolení, musíte se zeptat a to stojí odvahu :-) Jinak moc děkuju za povzbuzení! Tady zatím není možnost newsletteru, ale najdete mě na facebooku: https://www.facebook.com/internetovarevuePavlinyZipkove"

jetli můžu radit, prošla jsem Váš blog, sice jen zběžně, ale myslím, si, že byste mohla hodně postavit své psaní na zážitcích z Afriky, přijde to pro mně hodně atraktivní a neběžné. Taky tady nevidím nikde odkaz na váš účet na Facebooku. Nabízíte oblečení, ale galerie toho, co si koupit chybí.

Jana | 22.10.2013 10:37 Citovat »
"""Dobrý den, zajímavá reportáž z Afriky, moc jsem si to užila. Hlava slůněte jako žampion..., píšete nápaditě a chytře. Držím palce." Ty žampiony jsou fakt obrovitánské. Neměla jsem kuráž na fotku, bohužel. Ono není v Africe bezpečné fotit bez dovolení, musíte se zeptat a to stojí odvahu :-) Jinak moc děkuju za povzbuzení! Tady zatím není možnost newsletteru, ale najdete mě na facebooku: https://www.facebook.com/internetovarevuePavlinyZipkove" jetli můžu radit, prošla jsem Váš blog, sice jen zběžně, ale myslím, si, že byste mohla hodně postavit své psaní na zážitcích z Afriky, přijde to pro mně hodně atraktivní a neběžné. Taky tady nevidím nikde odkaz na váš účet na Facebooku. Nabízíte oblečení, ale galerie toho, co si koupit chybí."

Máte pravdu. Na ikonce fb se pracuje, zatím je alespoň odkaz v kontaktech. Galerii taky přidám. Myslela jsem, že vystačím s fotkami na fb, ale není tomu tak :-). Web byl spuštěný teprve v sobotu. Díky za Váš čas!

Pavlína Žipková | 22.10.2013 10:54 Citovat »

Ikonka Facebooku přidána. Že mám ale šikovného webdesignera :-) Bála jsem se šmolky :-)

Pavlína Žipková | 22.10.2013 12:50 Citovat »

Velice šikovný, je to teď přehlednější. Pak bych navrhovala umístnit taky facebook členy, nebo jiné čtenáře a jejich ikonky, aby bylo vidět vaše fanoušky. Pak třeba archiv Vašich příspěvků podle měsíců v roce, nejen dle témat.

viz příklad http://zita-autismstory.blogspot.cz/

Není to můj blog, jen ho ráda čtu, je skvěle navržený. Klidně smažte, není to reklama.

Jana | 22.10.2013 13:42 Citovat »
"Velice šikovný, je to teď přehlednější. Pak bych navrhovala umístnit taky facebook členy, nebo jiné čtenáře a jejich ikonky, aby bylo vidět vaše fanoušky. Pak třeba archiv Vašich příspěvků podle měsíců v roce, nejen dle témat. viz příklad http://zita-autismstory.blogspot.cz/ Není to můj blog, jen ho ráda čtu, je skvěle navržený. Klidně smažte, není to reklama."
Nesmažu, autorka píše pěkně. Články jsou od srdce a pero jí v ruce sedí. Jde o tematicky zaměřený blog. Děkuju za Vaše podněty, moc si jich vážím. Ať se Vám daří!
Pavlína Žipková | 23.10.2013 00:23 Citovat »
Komentovat
 
 

Témata a rémata

Nejvíc vás zajímá

Slovo moudrých

Když se rákos chvěje na hladinou a ryby právě neberou, napadají mě někdy komáři a někdy myšlenky.

FUNDA, Otakar Antoň: Když se rákos chvěje nad hladinou. Praha : Nakladatelství Karolinum, 2009. (str. 9)